15 zabavnih činjenica o književnosti koje niste znali

1. Prema Wikipediji, najduži roman na svijetu je  Les hommes de bonne volonte Julesa Romainsa – ovaj roman broji 7 892 stranice i više od 2 milijuna riječi! A među najduže romane na svijetu se ubrojava i roman Gordana Marije Jurić Zagorke za kojeg se procjenjuje da ima 1 400 000 riječi.

2. Prije objave Petra Pana, priče za djecu J.M. Barrieja, ime Wendy nije postojalo u engleskom jeziku! Isto tako, žensko ime Shirley je prije romana Charlotte Bronte Shirley (1849) bilo isključivo muško ime.

3. Hercule Poirot jedini je fiktivni lik čija je osmrtnica objavljena u listu The New York Times

CLvNFFRUMAAYsdA
Foto: New York Times Art

4. Dnevnik Anne Frank su različiti izdavači odbili izdati 15 puta! A još jedna od najpopularnijih knjiga svih vremena je bila odbijena 12 puta – a to je Harry Potter!

5. Jednu od najbesmislenijih odbijenica je dobio George Orwell od američkih izdavača – nisu htjeli objaviti Životinjsku farmu jer, citiram „u SAD-u ne postoji tržište za priče o životinjama.“

6. Don Quijote je najprodavaniji roman svih vremena – s više od 500 milijuna prodanih primjeraka diljem svijeta, a najprodavanija knjiga je – pogađate – Biblija.

7. Dok je još bio u procesu pisanja poeme Gavran koja će ga učiniti slavnim, Edgar Allan Poe je namjeravao u poemu staviti – papigu! Srećom, ubrzo je shvatio da papiga ne odgovara mračnoj atmosferi poeme pa se na kraju odlučio za gavrana.

raven comic
Foto: ShoeBoxBlog.com

8. Romani engleske autorice Ivy Compton Burnett (1884 – 1969), suvremenice znatno poznatije Virginie Woolf, se sastoje gotovo isključivo od dijaloga.

9. Pradjed najvećeg ruskog pjesnika Aleksandra Puškina i prvi Puškin, Abram Petrovič Ganibal se rodio u Africi odakle je kao dijete odveden na dvor cara Petra Velikog.

10. Iako su bili suvremenici, velikani ruskog realizma Fjodor Dostojevski i Lav Tolstoj se nikada nisu upoznali.

11. Album Iggya Popa The Idiot (1977) je nazvan po romanu Idiot, F.M. Dostojevskog kojeg su navodno u to vrijeme čitali Pop, David Bowie i producent Tony Visconti.

Iggy_Pop_-_The_Idiot
Foto: Wikipedia

12. Iako su već za života postali klasici, Lav Tolstoj, Henrik Ibsen i Henry James nisu dobili Nobelovu nagradu za književnost.

13. Roman struje svijesti Dok ležah na samrti W. Faulknera je napisan u šest tjedana bez ijedne izmijenjene riječi.  Ovaj podatak postaje impresivan tek kad/ako počnete čitati roman – osim što je pisan bogatim,metaforičkim jezikom, ispripovijedan je iz perspektive čak 15 likova.

14. Klasik dr. Seussa Green Eggs and Ham je napisan kao oklada – autor se u 50 dolara okladio sa svojim izdavačem da može napisati knjigu do 50 riječi. Ova knjižica sadrži točno 50 riječi!

15. Svijet književnosti je pun pogrešno pripisanih izjava i citata. Jedna od njih je legendarna poštapalica Sherlocka Holmesa – „Elementary, my dear Watson.“ No, to Holmes uopće nije izjavio. Ova se fraza pojavljuje u romanu Psmith, Journalist satiričara P.G. Woodhousea.

sherlock-season-5-1000044
Foto: BBC

Jedna misao o “15 zabavnih činjenica o književnosti koje niste znali”

Komentiraj

Design a site like this with WordPress.com
Započnite