Najbolje stranice i blogovi o knjigama

Često se govori da se malo čita i da je književnost kula bjelokosna, prestižni klub za odabrane. Ogromna količina web stranica i blogova o knjigama samouvjereno negira ovo štetno mišljenje.

Zato sam i sastavila ovu listu 16 web stranica i blogova o knjigama koji su bogat izvor sreće i užitka za sve knjigoljupce. Ima njih još mnogo (još jedan dokaz da književnost pripada svima), ali sam se morala ograničiti jer bi u suprotnom ovaj članak imao milijun riječi.

Književne kritičarije

Volite književnost, ali isto tako se premišljate oko toga je li pravilno reći sljedeći ili slijedeći; kako glasi riječ za žlicu u Dalmaciji i uopće, imate mnogo jezičnih nedoumica? Ove dvije teme odlično kombiniraju dvije djevojke koje vode stranicu Književne kritičarije, kao i Facebook i Instagram profil Hrvatski jezik za svaku upotrebu.

Da stvar bude još bolja, tu su kvizovi koji vas pripremaju za državnu maturu, kao i zabavni kvizovi o popularnim knjigama. Neće vam biti dosadno!

Booksa

Nije pretjerano reći da je Booksa – web portal o književnosti i istoimeni književni klub u centru Zagreba – jedan od stupova književne i kulturne scene na ovim prostorima.

Već se dugi niz godina tamo mogu pronaći odlične književne kritike, kolumne odličnih pisaca, kao i vijesti te najave događanja ne samo u i ispred Bookse, već i u cijeloj državi.

Novi Književni Val

Rijetko gdje ćete pronaći ovako čitljive, a odlične tekstove o čarima i mukama pisanja i čitanja kao na ovom blogu. Pokrenula ga je grupa od 12 ljudi različitih dobi, interesa i karaktera iz Splita koje je povezala ljubav prema pisanju i čitanju.

Tu ljubav, ali i svoje iskustvo sad oni dijele svakome tko se namjeri na ovaj blog. Osim autorskih tekstova o pisanju, tu možete čitati preporuke knjiga i priče članova NKV-a. Topla preporuka!

Literary Hub

Pravi hub za sve književne, pa i neknjiževne teme. Ovo mi je jedan od najdražih književnih sajtova koje redovno provjeravam. Uvijek ima nešto za čitanje – od ulomaka iz novoobljavljenih knjiga na engleskom jeziku, savjeta o pisanju, recenzija, osobnih eseja i odličnih lista koje su inspirirale i neke od lista na ovom malom blogu.

Glif.rs – portal za književnost i kulturu

Ekipa s ovog portala radi ono što sam i ja namjeravala, ali nikako se uhvatiti ukoštac s time – prevode odlične članke o književnosti i pop kulturi s nekih od najboljih stranih web sajtova o kulturi (neke i ja spominjem u ovom članku). Ali ne rade samo to. I oni sami pišu odlične recenzije o suvremenoj regionalnoj književnosti, kolumne i intervjuiraju pisce i druge “igrače” u ovoj prevrtljivoj branši.

Bibliovca

Ova ovca nije obična ovca, ona je Bibliovca, ilitiga Iva R. koja je jedan od najpopularnijih knjiških blogera. I to s razlogom. Na svoj neposredan, šaljiv i pristupačan način recenzira knjige, prati najnovija knjiška izdanja i okuplja šaroliku zajednicu fellow knjigoljubaca. Njene tekstove i objave pratim gotovo od samog početka i često sam zahvaljujući njenim preporukama dolazila do odličnih knjiga (Kirka! <3)

Bezimena književna zadruga

BKZ je blog čovjeka koji piše “o onome što čitam. Ponekad samo pišem.” To su uglavnom ili suvremena djela domaćih i svjetskih autora, a ponekad poseže u prošlost za zaboravljenim klasicima. Ako volite blogove iz koji su svojevrstan potpis nečijeg istančanog književnog senzibiliteta, ali i zanimljivog, te ponekad neobičnog pogleda na svijet, svidjet će vam se Bezimena književna zadruga.

F Magazin

Izdavačka kuća Fraktura je nedavno pokrenula vlastiti magazin, i to u web izdanju. Ako ste ljubitelj kvalitetnih i odlično dizajniranih knjiga ove zaprešićke izdavačke kuće, ćirnite F Magazin.

Autostoperski vodič kroz fantastiku

Ovaj je projekt započelo nekoliko prijatelja i s godinama se broj suradnika proširio na više od stotinu. Zato i možete svaki dan očekivati nešto novo na ovom portalu posvećenom fantastici, bilo u pisanom, filmskom ili animiranom obliku.

Možete čitati priče poznatih i manje poznatih autora, kolumne, analize filmova, knjiga i animea, intervjue s autorima i drugim bitnim sudionicima iz knjiškog i drugih srodnih svjetova kao i novosti. Možete i kupiti knjige regionalnih autora fantastike, horora i SF-a.

Bookvar – magazin za promociju čitanja

Još jedan portal prepun sadržaja od kojeg će svakom knjigoljupcu narasti zazubice. Ovdje isto možete pronaći hrpu autorskih tekstova o zanimljivim i aktualnim književnim temama, recenzije, citate i kulturne novosti (pogotovo one orijentirane na Srbiju).

Nećete ostati razočarani jer ovi tekstovi nisu tipični ni suhoparni. Police za knjige koje postaju mrtvački sanduci, savjeti o izdavanju prve knjige, pet pravila za dobivanje NIN-ove nagrade, samo su početak višesatnog skrolanja i čitanja sadržaja na ovoj odličnoj stranici.

Bookvica.net

Bookvicu vode Pobunjene čitateljke, kolektiv uglednih kritičarki s prostora bivše Jugoslavije koje se pobunjuju “protiv nekritičkih slavljenja autoriteta na književnoj sceni i protiv svođenja književne kritike na marketinški alat. Pobunjujemo se protiv ustaljenih pristupa na književnim scenama, jer u njima prepoznajemo mehanizme isključivanja.”

Ako volite čitati žene (koje se, nažalost, ne doživljava tako ozbiljno kao njihove muške kolege) i druge manje zastupljene skupine u društvu, zanimaju vas nekonvencionalni pristupi književnosti, pogotovo oni iz različitih teorijskih perspektiva, tekstovi na ovoj stranici (kritike, razgovori, prikazi, eseji) će vas potaknuti na misaoni angažman i natjerati vas da drugim očima gledate trenutnu književnu produkciju na ovim prostorima.

Brainpickings

Ako pratite književnost na netu, teško da niste čuli za sad već legendarnu web stranicu Brainpickings. Ali, ako kojim slučajem niste, evo kratak opis.
To je labour of love, kako taj projekt zove njegova autorica Maria Popova, Amerikanka bugarskog podrijetla. Nastao je 2006. kao newsletter koji je Popova slala najbližim prijateljima i tu stavljala sadržaj koji je pratio njen intelektualni i emocionalni razvoj.

Iako tu ima mnogo tekstova o književnosti i autorima, Popova ih kombinira s tekstovima o svemiru, odgoju, filozofiji, društvenim pitanjima (pogotovo onima rasne i LGBT+ tematike) i drugim temama koje uvijek vrijedi promišljati.

GKR Magazin (magazin Gradske knjižnice u Rijeci)

Nema čega nema na ovoj stranici koju vodi ekipa iz Gradske knjižnice u Rijeci. Tu su intervjui, prikazi knjiga, filmova, stripova, eseji i zanimljive liste o svemu kulturnom. Iako se ne bave nimalo banalnim temama, sadržaj s ove stranice uopće nije pretenciozan i nimalo dosadan.

Miljenko Jergović

Jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih autora ovih prostora jedan je od rijetkih koji ima autorsku web stranicu, pogotovo ovako kvalitetnu. To nije tipična autorska stranica s bibliografijom, PR sekcijom i izdanim knjigama. To je svijet sadržan u pisaćoj mašini (pogledajte naslovnu stranicu!) – eseji, kritike, tekstovi posvećeni “junacima našeg doba” kao i Jergovićevi osobni odabiri suvremenih autora na koje treba obratiti pozornost.

Rhys Tranter

Velški autor i fotograf Rhys Tranter (stalno ga nazivam Ranter, iako čovjek nipošto ne ranta) na svojoj web stranici/blogu objavljuje zanimljive citate, fotografije, vlastite zapise i manje poznate podatke o svjetskoj književnosti.

Nije ništa objavio od srpnja prošle godine, ali svakako preporučujem da pronjuškate po bogatoj arhivi. Pronaći ćete, među ostalim, popis Nietzscheovih neobičnih navika, Instagram objave o Van Goghu, citate iz Waldena, kao i autorove fotografije Cardiffa, okolne prirode i mjesta koja je posjetio.

Crime Reads

Obožavate krimiće, a još više tekstove o njima? Onda je za vas ova odlična stranica, “sestra” Literary Huba, koji je spomenut negdje pri početku ovog članka.

Ovdje možete pratiti koji sve novi krimići izlaze iz tiskara, recenzije o njima i čitati zanimljive tekstove – od promišljanja queer elemenata u psihološkim trilerima, argentinskoj tradiciji kriminalističke priče, pa do vješto napisanih preporuka za filmove, serije i podcastove.

Jamčim da nećete ostati bez materijala za čitanje.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Napravite svoju stranicu s WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: